Iedereen droomt er wel van dat in de zomermaanden de temperaturen de pan gaan uitswingen. De andere kant van de medaille is dat deze tropische klimaatomstandigheden ook voor kleine ongemakken zorgen. Het snakken naar wat verkoeling geeft je letterlijk en figuurlijk wat meer ademruimte. Puffen, blazen en slapeloze nachten door de hitte… geef toe dat het niet altijd je dat is.
Dan zorgt een mobiele airco voor de ideale uitkomst. In deze blog ‘De meest gestelde vragen als je een mobiele airco wil kopen’ krijg je antwoorden op de meest gestelde vragen wanneer je rotsvast van plan bent een mobiele airco te kopen. Vragen zoals een mobiele airco bijvullen en is een mobiele airco ongezond passeren de revue.
Wat is een mobiele airconditioner?
Een draagbare en verstelbare airco is een op zichzelf staand mobiel systeem dat uiterst geschikt is voor het koelen van kleine ruimtes. Ze staan in de meeste gevallen op de grond en worden standaard geleverd met een kit om te installeren. De overgrote meerderheid van de modellen hebben wieltjes zodat je ze op een gemakkelijke en snelle manier naar verschillende ruimtes kan verplaatsen.
Wat heb ik nodig om een mobiele airco te installeren?
De voorwaarden variëren van model tot model, maar de installatie gebeurt vaak heel vlot zonder dat je een techneut moet zijn. Omdat mobiele airco’s vocht en warme lucht verwijderen wanneer ze afkoelen, moet de lucht naar een andere ruimte worden getransporteerd. In de meeste gevallen naar buiten door middel van een standaard meegeleverde raamkit. Die raamsets hebben een afvoerslang die warme lucht naar buiten wegdrijft. Wanneer je die afvoerslag en raamkit hebt geïnstalleerd, volstaat het om de stekker van de airco in het stopcontact te steken.
Hoe voert een mobiele airco water af?
Zoals reeds aangegeven halen mobiele airco’s vocht en warme lucht uit de aanwezige lucht in de ruimte en vervoeren het vervolgens naar buiten. Maar hoe zit dat nu met het vocht en is er onderhoud nodig? Er zijn een paar methodes waarop mobiele airco’s met dit condenswater omgaan:
A. De zelfverdampende modeltypes
De meest geavanceerde mobiele airco’s zorgen ervoor dat de vocht automatisch verdampt via de uitlaatslang, in combinatie met de warme lucht. Op deze manier heb je nooit of zelden te maken om condenswater op te vangen.
B. De afvoerpomp door zwaartekracht
Een veelgebruikte methode om he vocht te verwijderen, is door te zorgen dat een afvoerslang wordt voorzien. De slang moet eenvoudigweg aan de toegangspoort worden bevestigd. Het water verdwijnt in een afvoer of in één of andere voorziene locatie.
C. Het vocht verwijderen gebeurt handmatig
Heel veel mobiele airconditioners beschikken standaard over ‘reservoirs’ – soort emmers – die met de regelmaat van een klok moeten worden geledigd. Hier is dus wel een beetje onderhoud nodig. De frequentie hangt een beetje van het aircotoestel af. Dat schommelt om de 8 uur per dag tot slechts één keer per maand. De mobiele airco bijvullen en de emmer legen behoort nu éénmaal tot de taken bij een mobiele airco. Alles gebeurt handmatig en neemt nauwelijks tijd in beslag.
Welk modeltype van mobiele airco moet je kiezen?
Daar kan je niet meteen een pasklaar antwoord op geven. Net zoals alle andere verschillende airconditioners, meten mobiele airco’s hun vermogen in BTU’s. Hoe groter de BTU’s, hoe meer het koelvermogen van een draagbare airco is en hoe groter de ruimte kan worden verkoeld. Dit zijn de richtlijnen die je het beste kan volgen:
A. Kleine kamerruimte
Mobiele airco’s tussen 7000 en 10.000 BTU’s zijn uiterst geschikt voor kleine leefruimtes zoals niet al te grote slaapkamers of een kantoorruimte.
B. Een middelgrote ruimte
Beschikbare modellen met 11.000 tot 14.000 BTU koelvermogen, lenen zich vooral voor het koelen van middelgrote tot grotere ruimten zoals livings of grotere slaapkamers.
Kan de uitlaatslang worden verlengd?
Normaal gezien mag je de uitlaatslang niet verlengen en is het ten strengste verboden. In die mate zelfs dat je garantieperiode dreigt te vervallen omdat je airconditioner oververhit hierdoor kan geraken.
Waarom moeten mobiele airco’s altijd naar buiten worden geventileerd?
De reden ligt een beetje voor de hand. Mobiele airco’s stellen zich tot doel om de warme lucht uit de ruimte te verwijderen. Met andere woorden moet de hitte de kamer verlaten om effectief en efficiënt te koelen. Wanneer de warme lucht niet naar buiten wordt gezogen, blijft die in de kamer rondcirculeren en wordt in feite de koele lucht die de ruimte binnensluipt volledig teniet gedaan.
Is een mobiele airco ongezond?
Airconditioning is in principe totaal niet ongezond. Bij tropische temperaturen zoals in de zomer is het voor ouderen en zieke mensen aangewezen om de mogelijke nadelen in de kiem te smoren. Maar er is een maar. Mensen ondervinden heel vaak ongemakken wanneer de aanwezige lucht te bruusk wordt afgekoeld of dat de filters van de airco niet meer zuiver zijn. Dan worden stof en bacteriën in het rond geslingerd. Dit leidt tot ademhalingsproblemen of irritaties van de luchtwegen. Mensen onderhevig aan allergie of astmapatiënten hebben er ook vaak last van. Vooral de te grote temperatuurschommelingen lokken die problemen met de luchtwegen uit. Maar terugkomend op de vraag: is een mobiele airco ongezond? Dan is het antwoord volmondig ‘nee’.
Hoe zit het met de levensduur van een mobiele airco?
Hier is geen pasklaar antwoord op te geven. Het spreekt voor zich dat het ook afhangt hoe je met de airco omgaat. Staat de airco in een vunzige en stoffige plaats, verplaats je de airco regelmatig en wordt de airco de hele tijd gebruikt of niet. Dit zijn allemaal parameters die de levensduur bepalen. Vooral een niet goed onderhouden airco kan in bepaalde omstandigheden maar 2 of 3 seizoenen meegaan. Maar dit is eerder een uitzondering op de regel. In normale omstandigheden gaan mobiele airco’s van luttele jaren tot 10-15 jaar mee. Om de levenslengte van de airco te rekken, kan je je best aan de volgende tips houden:
- Zet de airco niet in een stoffige ruimte
- Maak het toestel regelmatig schoon
- Schaf een airco aan in functie van de grootte van de voorziene ruimte
- Hou het verplaatsen van de airco zoveel mogelijk beperkt
- Zet de airco niet de hele tijd op in de hoogste stand
Een airco kopen of huren?
Een airconditioner heb je in België niet het hele jaar door nodig. Daarom is het wel het overwegen waard om een mobiele airco te huren in plaats van eentje te kopen. Dit is zeker een vrij interessante optie voor zakelijke gebruikers op financieel gebied. Als je een beetje doorsnuffelt op Google, worden verschillende mobiele airco’s tegen een tijdelijke huurprijs aangeboden. Voor een kleiner model start de prijs al rond de 50 euro voor een hele week. Als je bijvoorbeeld een kleine ruimte voor een week wil verkoelen, is dit een aanrader. Maar als je tijdens alle zonnige dagen die er zijn, wil gaan koelen heeft het huren weinig zin. Basis mobiele airconditioners zijn immers al te verkrijgen voor pakweg 200 euro. Voor grotere ruimtes hangt er plus minus een prijskaartje van 300 euro aan vast. Kortom, een airco kopen of huren hangt een tikkeltje van de persoonlijke situatie af.
Gaat een mobiele airco snel kapot?
Wanneer je de mobiele airco goed gaat onderhouden, kan het toestel geruime tijd meegaan. Als het toch eventueel zou mislopen door bijvoorbeeld een lek, dan kan je in de meeste gevallen beroep doen op de garantieperiode die de meeste merken geven. In het andere geval kan je best het apparaat laten repareren door een erkende onderneming om deze herstellingen uit te voeren.
Werkt een mobiele airco voor meerdere kamers?
Een mobiele airco is heel effectief in het koelen van een directe omgeving. De aangevoerde koude lucht zal immers niet door de nauwe deuropeningen stromen of van de ene kamer naar het andere vertrek. Wanneer de nabijgelegen ruimte grote openingen heeft, is het mogelijk de aangrenzende ruimtes een licht verkoelend effect te laten ervaren. Maar dit is verre van ideaal. Op dit vlak lijken ventilatoren een betere uitkomst te bieden.
Hoe zit het met het geluid van de mobiele airco’s?
De meeste mobiele airconditioners hebben decibel niveaus tussen de 40 en 60. Uiteenlopende factoren kunnen het algemene geluidsniveau van je airco beïnvloeden waaronder:
- De algemene snelheid waarmee het toestel draait
- Waar de airco in de kamerruimte wordt geplaatst
- De mogelijkheid om het geluid te isoleren van de airco
Hoe kan ik het beste de mobiele airco onderhouden?
Een mobiele airco heeft geen specifieke onderhoudsbeurt nodig zoals dat wel het geval is bij een vaste/split airco. Dit wil daarom nog niet zeggen dat je van alle taken bent verlost. Op regelmatige basis zal je volgende onderhoudsverrichtingen moeten uitvoeren:
- Op regelmatige basis filters schoonmaken
- De slangen bekijken en eventueel reinigen
- Nachecken of er vocht uit de onder- of achterkant uitkomt
- Het legen van de afvoerbak wanneer die volgestouwd zit met condens
Wat is de prijs van een mobiele airco?
Uiteraard speelt de prijs een belangrijke doorslaggevende factor. Je hebt al modellen zoals eerder beschreven vanaf 200 euro. De vraag is dan wel hoeveel je aan kwaliteit moet gaan inboeten. Airco’s in deze goedkope prijscategorie zijn vaak van een vrij onbekend merk waar je wellicht nooit eerder van gehoord hebt. Het is vooral opletten dat ze niet te luidruchtig zijn, van minder goede bouwkwaliteit of minder capaciteit hebben dan wordt aangegeven in advertenties. Daarnaast kom je ook heel wat prijzige modellen tegen die als enige meerwaarde een mooi design hebben. Je zal de gulden middenweg moeten vinden en zoeken. Pluis de handleidingen goed na en bekijk eventuele reviews op bepaalde websites over mobiele airco’s.
Hoe zit het met het verbruik van een mobiele airco?
Het energieverbruik bij airco’s vormt altijd een heikel punt. Je kan het immers niet onder stoelen of banken steken dat airconditioners bekend staan om energievreters te zijn. De verschillen in energieverbruik kunnen tussen fabrikanten en modeltypes nogal schommelen. Gelukkig word je hierin geholpen door de energie labels zodat je op voorhand weet hoe het zit met het energieverbruik. Of het zuinig is of niet. Hoe dan ook, je zal altijd moeten kijken of het daadwerkelijk elektriciteitsverbruik overeenstemt met de aanbevolen technische specificaties.