Wanneer de zomer als een rollercoaster voorbij raast en de temperaturen als een komeet omhoog schieten, zindert er wellicht maar één gedachte door je hoofd: een luchtkoeler of een airconditioner kopen om de ondraaglijke hitte een halt toe te roepen. Alles hangt af welke prioriteiten je zelf stelt. Hou je van een continue verlaagde temperatuur in één van de binnenruimtes van je woning? Dan is een airco de juiste keuze. En wanneer is dan een luchtkoeler de meest aangewezen optie? Lees hier enkele parameters die je in het achterhoofd moet houden voor dat je een definitieve beslissing neemt. Of je nu een luchtkoeler of een airconditioner koopt: we zetten de pro’s en contra’s even op een rijtje.
Hoe werkt een luchtkoeler?
Door het verdampen van water, verkoelt een luchtkoeler de aanwezige omgevingslucht. Via een (natte) filter wordt droge en warme lucht aangezogen. De luchtkoeler maakt van die warme lucht gebruik om water te laten verdampen in de filter. Als de warmere lucht langs de natte filter in aanraking komt, verkrijg je een afkoeling. Je kan de werking ervan een beetje vergelijken met een natte badhanddoek die je op de wasdraad wil laten drogen.
Warme lucht voelt koeler aan. Dit heeft te maken omdat de lucht de frisse waterdamp van de badhanddoek opneemt. Zo blijft een flesje bier ook veel langer koel als je de fles inwikkelt met een vochtige badhanddoek. De luchtvochtigheid beïnvloedt de koelcapaciteit van een luchtkoeler. Om die reden is een luchtkoeler pas echt effectief wanneer er weinig vocht in een binnenruimte aanwezig is.
De pro’s en contra’s van een luchtkoeler
Hoewel een luchtkoeler een heel stuk minder afkoelt ten opzichte van een airconditioning systeem, vallen toch enkele grote voordelen op.
De beste luchtkoelers van 2023
Hoe werkt een airco?
Wanneer je een woonruimte voldoende wil afkoelen, is en blijft de airconditioning de beste optie. De toestellen beschikken over een vrij groot vermogen. Bovendien heb je de mogelijkheid om het op verschillende manieren te bevestigen of eventueel te verplaatsen van de ene kamer naar de andere woonruimte. Er zijn verschillende modellen airconditioners.
Vaste airco zonder buitenunit
Deze airco’s worden ook monoblock conditioners genoemd. Ze zijn op een eenvoudige manier te installeren en je hebt geen ruimte nodig voor een buitenunit
Vaste airco met buitenunit
De zogenaamde split airconditioning heeft als grootste voordeel dat de meest luidruchtige componenten buiten worden gemonteerd
Airco met verwarmingsmogelijkheden
Dit systeem heeft minstens één unit voor buiten nodig. De aankoopprijs ligt wel aan de hoge kant. Daartegenover staat wel dat het apparaat als alternatieve vervanger van een elektrische verwarming kan doorgaan
Mobiele airco’s voor verschillende ruimten
Qua prijs is een mobiele airco heel gunstig. Het grote pluspunt is dat je het toestel voor verschillende ruimten kunt plaatsen. De andere kant van de medaille is het hoge elektriciteitsverbruik, het eerder beperkte vermogen en de geluidshinder
Beste mobiele airco’s van 2023
De verschillen tussen een luchtkoeler en een airco
Om alle misverstanden maar meteen uit de weg te ruimen. Bij veel mensen wordt een luchtkoeler verward met een (mobiele) airconditioner. Nochtans gaat die vergelijking helemaal niet op. Los van het onomstootbaar feit dat zowel de luchtkoeler en de airconditioner lucht afkoelen, verschillen ze wat eigenschappen nogal van elkaar. Zo doet een luchtkoeler enkel de gevoelstemperatuur dalen, terwijl een airconditioner de hele ruimte verkoelt. Een ander belangrijk verschil is dat je een airco op temperatuur kunt regelen wat helemaal niet het geval is bij een luchtkoeler. Daarnaast zijn er nog grote verschillen:
Bij een luchtkoeler
- Temperatuurverschillen: maximum 3 graden koeler
- Het instellen van de temperatuur: niet mogelijk
- Warme lucht afvoer: niet van toepassing
- Het gebruik aan energie: laag verbruik
- De werking bij een hoge luchtvochtigheid: helemaal niet goed
Bij een mobiele airco
- Temperatuurverschillen: tot 10 graden koeler
- Het instellen van de temperatuur: mogelijk en instelbaar
- Warme lucht afvoer: aanwezig
- Het gebruik aan energie: hoog verbruik
- De werking bij een hoge luchtvochtigheid: maakt niet uit en geen verschil in werking
Het kostenplaatje per modeltype
Luchtkoeler
De meest goedkope optie is de luchtkoeler. Tegenwoordig zijn er op de markt al modellen te koop voor 30 euro. Als je iets exclusievere modeltypes zoekt, dan stijgt de prijs naar plus minus 250 euro. Als dit het geval is, ben je beter af om een mobiele airco te kopen. Het prijskaartje voor dit soort modeltype begint vanaf 240 euro. Voor dezelfde aankoopprijs heb je de mogelijkheid om de temperatuur veel sterker te laten zakken.
Het onderhoud is een ander heikel punt wat je niet over het hoofd mag zien wanneer je een luchtkoeler of airco wil kopen. Bij een luchtkoeler moet je letterlijk tot 10 emmers water gebruiken en die dagelijks vullen voor dat je hem gaat gebruiken. Met airconditioners heb je die vervelende klus niet te doen omdat ze slechts sporadisch onderhoud nodig hebben.
Het prijskaartje van de betere mobiele aircomerken ligt plus minus rond de 900 euro. Hierbij moet je wel eerst de vraag stellen of het niet beter is dat je een vaste airco koopt. De startprijs van een zogeheten monoblock airco bedraagt 1200 euro. Voor een paar honderd euro ben je in feite de eigenaar van een airco zonder afvoerbuizen die onpraktisch zijn. Vergeet niet dat een mobiele airco tijdens de wintermaanden in feite nutteloos is.
De aankoop van een vaste airconditioning start vanaf 1200 euro. Dit bedrag loopt zelfs op tot 4500 euro wanneer je van plan bent grote ruimtes af te koelen. Hou er rekening mee dat installatiekosten niet zijn meegerekend en dat die apart moeten worden afgerekend.
Algemene conclusie: airconditioning of luchtkoeler
Welk het meest interessante systeem voor je is wanneer je een airconditioner of luchtkoeler wil aanschaffen, hangt af van verschillende factoren die je op voorhand zal moeten wikken en wegen. Als je enkel maar wat verkoeling zoekt voor je bureauruimte, dan volstaat wellicht een luchtkoeler. Als je een slaapkamer of hele woonruimte wil laten afkoelen, dan is een mobiele of vaste airco de meest ideale oplossing.